Expositie Monument van Trots//MONUMENT VAN TROTS//kleurige verhalen van een monument

  

De vrijheid om lief te hebben wie je wilt is niet vanzelfsprekend. Er is voor gevochten en geleden door huide en voorgaande generaties hier en elders

Op 5 september 1987 schreef Amsterdam geschiedenis. Aan de voet van de Westerkerk werd een uniek en imposant monument onthuld "om homoseksuele mannen en vrouwen te inspireren en te steunen in hun strijd tegen ontkenning, onderdrukking en discriminatie." Het monument wil homoseksualiteit zichtbaarder maken. Homo's uit binnen- en buitenland leggen er bloemen op één van de driehoeken, gedenken er hun overleden dierbaren, vieren er hun huwelijk, ontmoeten vrienden en vriendinnen bij één van de feesten, houden er protestbijeenkomsten en voeren er actie.

Gedurende een jaar heeft het IHLIA een aantal bezoekers op het Homomonument geïnterviewd. De tentoonstelling liet zien welke verschillende betekenissen mensen geven aan het monument, onderverdeeld in een aantal thema's zoals bevrijding, waakzaamheid, erkenning en dialoog. In totaal werden aan de hand van videofragmenten van deze gesprekken veertien persoonlijke verhalen verteld.

Bezoek ook de website over het monument  >>