Expositie Benno Premsela

 

SHOW YOURSELF

Benno Premsela 1920-1997

15 februari t/m 27 april 2008

Met de tentoonstelling Show Yourself heeft het Stadsarchief Amsterdam een hommage gebracht aan de prominente Amsterdammer Benno Premsela (1920-1997), die van grote invloed is geweest op de naoorlogse Nederlandse maatschappij. Premsela nam de vrijheid om te tonen wie hij was in een tijd dat dit nog niet gebruikelijk was; zo kwam hij – ook publiekelijk – uit voor zijn homoseksualiteit.

Benno Premsela werd bij het grote publiek bekend door de etalages die hij inrichtte voor De Bijenkorf en de Lotek-lamp. Als mede-oprichter van het ontwerpbureau Premsela Vonk, het latere Eden Design, verwierf hij faam als ruimtelijk vormgever en ontwerper. In de kunstwereld was Premsela bekend als bestuurder en stimulator van kunst. Als voorzitter van het COC heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de acceptatie van homoseksualiteit in Nederland.

Bovenal was Premsela een netwerker die mensen uit verschillende werelden en disciplines met elkaar in contact wist te brengen. In zijn vriendenkring vindt men bekende namen zoals Hans van Manen, Hedy D’Ancona en Erwin Olaf. Aan de lange granito eettafel in zijn huis kwamen vrienden, bekenden, geliefden en collega’s samen voor lunches en diners. Er is berekend dat hij bij elkaar wel 11.000 gasten aan tafel moet hebben gehad.

 


Benno Premsela (foto gemaakt door © Jan Carel Warffemius)
Na zijn dood gaf zijn levenspartner Friso Broeksma het persoonlijk archief van Benno Premsela aan het Stadsarchief. Premsela’s persoonlijk archief vormt letterlijk het middelpunt van deze tentoonstelling. In het hart van de ruimte staat de archiefkast, compleet met alle archivalia. De meest tot de verbeelding sprekende documenten worden getoond, die samen een beeld vormen van de homo universalis die hij was: zijn veelzijdigheid, zijn netwerk, zijn werk als vormgever en ontwerper, zijn belang voor de homo-emancipatie, zijn liefde voor kunst en cultuur en zijn bestuurlijke invloed.

 

Er zijn twee publicaties verschenen:

  • Benno Premsela (1920-1997) Voorvechter van homo-emancipatie door Bert Boelaars, een uitgave van Humanistisch Archief Utrecht en Uitgeverij Thoth, Bussum. Prijs € 29,90.

  • Een relatie met ruimte – Het huis van Benno Premsela door Erik Beenker en Friso Broeksma met bijdragen van 80 bekende personen, uitgegeven door Architectura & Natura Pers. Prijs € 19,50.

Tegelijk heeft IHLIA-Homodok een overzicht getoond van de betekenis van Benno Premsela voor de homo-emancipatie.

 

Beelden van de opening, gemaakt door MVS, kunt zien via deze link.