Expositie Faces and Phases - Zanele Muholi / Proudly African & Transgender - Gabrielle LeRoux


Marcel Kutumela, Alexandra (foto gemaakt door Zanele Muholi)

 


Victor Mukasa (portret gemaakt door Gabrielle Le Roux)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faces and Phases - Zanele Muholi / Proudly African & Transgender - Gabrielle Le Roux | Foto's en portretten uit Afrika

Wij presenteerden met trots de dubbelexpositie Faces and Phases / Proudly African & Transgender met foto’s van Zanele Muholi en portretten van Gabrielle Le Roux. Beide vrouwen willen met hun werk de kracht van hun geportretteerden in Afrika laten zien en daarmee vooroordelen die over hen bestaan beslechten.

Muholi en Le Roux

Zanele Muholi (1972) is fotografe en welzijnswerker en wil met haar foto’s in deze expositie een bijdrage leveren aan een positief beeld van zwarte lesbische vrouwen in Zuid-Afrika. Tot 1994 was deze groep vrouwen nauwelijks zichtbaar. Om in contact te komen met de vrouwen reisde Zanele door verschillende townships. Ze legde hun gezichten op de gevoelige plaat vast en bouwde zo een relatie met hen op die gebaseerd is op het wederzijds begrip over hoe het is om vrouw, lesbisch en zwart in Zuid-Afika te zijn.

Gezichten die volgens Zanele de verhalen van deze vrouwen vertellen. Levensverhalen die gaan over het stigma en de homofobie waarmee ze te maken hebben, maar, en dat wordt vaak niet gezien, ook over vrouwen die ondanks de pijn en het verdriet verschillende en belangrijke rollen in de zwarte lesbische gemeenschap spelen: als voetballer, actrice, wetenschapper, danser en ook als cultureel-, mensenrechten- en genderactivist.

Dat is ook de reden voor dit project: “onze levens zijn niet alleen de krantenkoppen over vrouwen die worden aangevallen. We gaan door verschillende fases, we laten verschillende identiteiten zien die parallel lopen in ons bestaan.” Zanele beschouwt haar werk dan ook als visual activism: “om ons verzet en bestaan als zwarte lesbische vrouwen in ons land te tonen, omdat het belangrijk blijft om gezichten te laten zien die schuilgaan achter iedere kwestie."

De andere expositie die tegelijkertijd werd getoond was die van Gabrielle Le Roux. Zij is geboren in Londen en onder andere opgegroeid in Zuid-Afrika en werkt als activiste voor vrouwen-, homo-/lesbische en transgenderrechten. Daarnaast ondersteunt ze veel bewustwordingsprojecten op het gebied van hiv/aids.

In Proudly African & Transgender; a cultural intervention, portretteert zij tien transgenders uit zeven verschillende landen in oostelijk en zuidelijk Afrika. De geportretteerden voegden zelf hun eigen verhalen toe aan de tekeningen. Transgenderactivisme speelt een steeds grotere rol in Afrika en deze tentoonstelling is dan ook een eerbetoon aan de mensen en organisaties die zich hiermee bezighouden.

Afrika wordt vaak afgeschilderd als een achtergesteld en bijzonder homofoob continent, maar oorspronkelijk was er daar, volgens Le Roux, nauwelijks sprake van homo- en transgenderfobie. Echter, met het kolonialisme werd dit naar het continent gebracht, stelt ze. Door middel van portret- en verhalenprojecten probeert Gabrielle Le Roux de situatie te verbeteren en de mensen uit verschillende werelden bij elkaar te brengen.