Activiteiten bij IHLIA

 

 

//DE HOMA: ZWIERIGE REDDER IN NOOD//Mosse-lezing 2014 - Mohammed Benzakour

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het NRC Handelsblad van 20 september 2014 stond de ingekorte versie van de lezing die op 17 september jl. in de OBA werd uitgesproken. Bij het artikel werd vermeld dat de Mosse Lezing een initiatief is van het COC, maar dit moet Stichting Mosse Fonds aan de Universiteit van Amsterdam zijn.

De gehele lezing is ook gefilmd en hieronder in hoge resolutie te bekijken:

Tekst loopt door onder het filmpje

 

 

De kwestie van de herenliefde bestond niet bij ons thuis. Die kwestie bestond vooral in de buitenwereld; een boze, zonderlinge, grillige buitenwereld. Per saldo: een goddeloze buitenwereld. In deze goddeloze buitenwereld werd eerst de gastarbeider onder de loep geplaatst, daarna de allochtoon en toen, via de Marokkaan, als klapper op de integratiepijl: de moslim. Maar eerst die Marokkaan, daar was en is nog steeds iets vreemds mee aan de hand. Hij is geliefd en hij is verguisd.

De Marokkaan, in al zijn archetypes, werd een soort Don Quichotte. Geliefd om zijn humor, zijn poëzie, zijn ridderlijke elegantie, zijn moed, zijn schielijke zelfoverschatting maar: verguisd om zijn brutale schelmenstreken, zijn machismo. Toen deze Marokkaan ook nog moslim bleek te zijn was het feest compleet. Hoe verhoudt diens primitieve - ‘achterlijke’ - godsdienst zich met de moderne waarden van de liberale rechtstaat?

We onderwierpen hem aan een examen en veel van de testen draaiden om een tweekops-spil, een heilige twee-eenheid: Vrouw & Homo. In ‘t kader van de Mosse-lezing is natuurlijk vooral de Homo interessant. Er is een zonderlinge maar spannende haat-liefde verhouding te bespeuren tussen witte homo’s en Marokkanen. Je ziet het sterk terug in de kunsten en de letteren, denk aan Bowles, Pasolini, Jean Genet, Jan Hanlo etc. Zou deze (exotische) spanning de reden zijn waarom in alle media de Marokkaanse ho-mo (let wel: ‘mo’ als de nadrukkelijke roepnaam van Mohammed) zo gretig aftrek vindt? Als hij niet uit de kast kan of durft te komen trekken we ‘m er gewoon uit: De Homoseksuele Marokkaan (HoMa) als zeer welkom antidotum tegen de opkomst van vreemde, radicale, moderniteitvijandige elementen in onze progressieve maatschappij. 

De HoMA als een nieuw, zwierig fenomeen, een engel, een redder in nood – voor alle partijen. Je ziet deze HoMa ook steeds vaker én nadrukkelijker figureren in de tv- en filmindustrie, in de literatuur, in de schilderkunst, in, natuurlijk, de haute couture – met als laatste oogst: de Marokkaanse Boot tijdens de Canal Pride, afgelopen 2 augustus: een primeur. Deze HoMa heeft in relatie tot de witte homoman een (a-)typisch profiel. Soms – en dat is een interessante subgroep: ik ben homo én moslim – mengt hij zich actief in het publieke debat. Ik wil daarom, aan het eind van de lezing, als een soort deus ex machina, een (islamitische?) HoMa op het podium laten neerdalen voor een pikante dialoog met een alom gerespecteerde orthodoxe imam: de heer El Moumni - die heel misschien, op het eind, toch nog uit de kast komt… 

Mohammed Benzakour (Marokko, 1972) is schrijver, columnist en imker. En: "de enige Reviaan van Marokkaanse origine." Hij geniet faam als eigenzinnige opiniemaker over hoofdzakelijk kwesties op het breukvlak van culturen en religies. Zijn laatste boek Yemma gaat over zijn invalide moeder, en hij won ermee de E. Du Perronprijs 2014.
 
 
   in samenwerking met IHLIA
 
 
De Mosse-Lezing is een initiatief van de Stichting George Mosse Fonds ter bevordering van de studie van homo/lesbische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. George L. Mosse (Berlijn 1918 - Madison 1999) was een bekende, liberale historicus van Duits-Joodse komaf die in 1988 als gasthoogleraar homostudies verbonden was aan de Universiteit van Amsterdam.

Eerdere Mosse Lezingen werden gehouden door:
Hafid Bouazza, Marjan Sax, Ruud Douma / Dolly Bellefleur, Bas Heijne, Maaike Meijer, Gerardjan Rijnders, Gerrit Komrij, Gloria Wekker, Stephan Sanders, Maxim Februari, Ted van Lieshout en Jet Bussemaker.

Informatie:
Gert Hekma
Email: g.hekma@uva.nl