Kim Baldwin & Xenia Alexiou: Ontmaskerd / Val McDermid: Blinde Obsessie

 
 


 

.................................................

//FICTIEVROUWEN//
Ontmaskerd

Kim Baldwin & Xenia Alexiou
Utrecht: LaVita Publising, 2012
ISBN: 9789079556298

Oorspr. titel en uitg.: Missing Lynx – New York: Bold Strokes, 2010

Vertaling (uit Amerikaans): La Vita Publishing en Ineke de Groot

Recensie: Connie van Gils


 .................................................

 //FICTIEVROUWEN//
Blinde Obsessie

Val McDermid
Amsterdam: Sijthof, 2011
ISBN: 9789021804590

Oorspr. titel en uitg.: Trick of the dark – London: Sphere, 2011

Vertaling (uit Engels): Annemieke Oltheten

Recensie: Connie van Gils

 

 

 

 

 

Twee lesbische zomerthrillertjes

Ontmaskerd is een achtervolgingsboek met een hoop vaart erin. Onderwerp lijkt een beetje afgekeken van Silence of the lambs, maar het boek is desalniettemin behoorlijk aangenaam om te lezen. Een huurmoordenares en een geheim agente achtervolgen dezelfde psychopaat. Het kan niet anders of ze komen in elkaars vaarwater terecht. De twee rivalen vallen echter als een blok voor elkaar. Werk of seks, wat zal het worden? Of is het misschien liefde en kan dat wel in hun beroep? Hun loyaliteit wordt zwaar op de proef gesteld. Er kan er maar één met succes de opdracht voltooien. Of worden ze zelf slachtoffer van deze gevaarlijke gek?

Mooie acties, snelle personages, interessante sfeertekeningen. De romantische dialogen zijn jammer genoeg van therapeutische schnitt, dat zagen we ook al bij Verpand van Van Ewijk, en van de dirty talk werd ik bepaald lauw. Niettemin, binnen het succesvolle lesbische thriller-oeuvre van de beide dames één van de betere titels.

Blinde obsessie speelt zich af in Engeland. De beroemde lesbische misdaadpsychiater Charlie Flint zit thuis, op non-actief gesteld na een onverkwikkelijke affaire. Ze weet haar dagen niet goed in te vullen en als de kans zich voordoet om een afschuwelijke moordzaak te onderzoeken, ziet ze een uitdaging en gaat op jacht. Zal ze de vermoedelijke moordenares weten te ontmaskeren en op kunnen laten pakken voor haar niets en niemand ontziende daden? Hoeveel moorden heeft ze eigenlijk gepleegd om te worden wie ze nu is? En is het dipje in de carrière van Flint aanleiding om eens heerlijk vreemd te gaan met een woest aantrekkelijke therapeute op het platteland? Ze wil het zo graag, maar in de lesbische traditie behoort het helaas niet tot de literaire mogelijkheden. Het blijft bij een gestolen kus. The body is weak but the mind is strong.

Zenuwslopend trage thriller met een psychiater die zich aan alle kanten laat manipuleren en wier intelligentie helaas niet boven dat van de auteur uitstijgt.

Voor de liefhebber dus.