Agenda

Hier vindt u een compleet overzicht van de activiteiten binnen IHLIA en andere interessante evenementen op het gebied van homoseksualiteit en seksuele diversiteit. Wanneer er MEER INFORMATIE staat kunt u op het logo van IHLIA klikken en dan wordt u automatisch doorgelinkt. IHLIA is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.

O k t o b e r

    __________________________________________________________

Hele maand
t/m 29 oktober 

A M S T E R D A M
IHLIA - PLEIN (OBA)

EXPOSITIE NOOIT MEER IN DE KAST! // LEVENSVERHALEN VAN 'ROZE OUDEREN' VERBEELD

>>  De tentoonstelling Nooit meer in de Kast! - die na de expositie bij IHLIA op reis gaat naar diverse verzorgingstehuizen in Amsterdam - geeft een inkijkje in de levens van een tiental oudere homoseksuele vrouwen en mannen. Levens waarin homoseksualiteit een belangrijk maar niet het enige aspect is.

MEER INFORMATIE

 

    __________________________________________________________

Hele maand
t/m 26 oktober 

A M S T E R D A M
OUDE KERK

 

 

PRIDE PHOTO AWARD // TENTOONSTELLING WINNENDE FOTO'S MET THEMA 'GETTING CLOSER'

>>  Op vrijdag 29 augustus ontving fotograaf Parisa Taghizadeh de Pride Photo Award 2014 voor een foto uit haar serie 'Boy'. Aansluitend op de prijsuitreiking opende wethouder Simone Kukenheim de tentoonstelling met de winnaars van 2014 in de Oude Kerk in Amsterdam. De tentoonstelling is samengesteld door Marga Rotteveel (Photorevolt).

Taghizadeh's winnende serie portretteert haar zoon die, toen hij vijf jaar oud was, erg hield van dingen die doorgaans met meisjes worden geassocieerd. De serie onderzoekt wat jongetjes wel en niet mogen voor de wereld hen in de mal perst, waar een man in onze samenleving aan hoort te voldoen. Parisa Taghizadeh, die in Nieuw Zeeland woont, was een van de 375 deelnemende fotografen met 62 verschillende nationaliteiten.

MEER INFORMATIE

 

    __________________________________________________________

15


A M S T E R D A M
UNIVERSITEITS-
BIBLIOTHEEK UVA

20:00 - 22:00 uur

 

 

 

DUBBEL QUEER - SEKSUELE DIVERSITEIT IN HET ONDERWIJS // MOSSE LEZING SAM MEERHOFF

>>  Sinds afgelopen jaar zijn alle scholen in Nederland verplicht om onderwijs aan te bieden over seksuele diversiteit. Voor zijn masterscriptie onderzocht Meerhoff hoe dit beleid in de praktijk gestalte krijgt. In deze lezing presenteert hij zijn data en conclusies op basis van lesobservaties, interviews met docenten en tekstanalyses van lesmateriaal. Zijn onderzoek toont aan dat seksuele diversiteit slechts beperkt is geïntegreerd in het onderwijsaanbod, omdat het gepaard gaat met allerlei vormen van ongemak; seksuele diversiteit blijft zodoende 'queer' in de dubbele betekenis van het woord.

Sam Meerhoff (MSc in Sociologie) heeft een speciale interesse in beleid met betrekking tot seksualiteit, gender en ras. In het bijzonder gaat zijn aandacht uit naar onderwijs over seksuele diversiteit. Meerhoff is leraar maatschappijleer en momenteel actief als co-docent van 'Sociology of Sexuality' op de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij een freelance coach, adviseur en docent op het gebied van seksuele vorming.

 

    __________________________________________________________

23


A M S T E R D A M
MUSEUMCAFE
BIJZONDERE COLLECTIES

17:00 - 19:00 uur

Aanmelding via een e-mail aan aanmelding-erfgoed@uva.nl


Jacob Israël de Haan
 

 

CAPITA SELECTA UIT DE BIOGRAFIE VAN JACOB ISRAEL DE HAAN // JACOB ISRAEL DE HAAN-LEZING DOOR JAN FONTIJN

>>  Drie jaar geleden hield Jan Fontijn de lezing Tederheid en storm: de persoonlijkheid van Jacob Israël de Haan, die vervolgens gepubliceerd werd. Deze lezing werd met zoveel enthousiasme ontvangen, dat Jan Fontijn direct gevraagd werd of hij de biografie van De Haan wilde schrijven. Van zijn hand zal nu in de loop van 2015 inderdaad een biografie verschijnen. In zijn lezing zal hij de problemen waarmee een biograaf te maken krijgt aan de orde stellen. Elke gebiografeerde vereist een eigen aanpak. Fontijn wil zich verantwoorden over de methode die hij voor De Haan gekozen heeft. Om deze te demonstreren zal hij enige thema’s uit zijn werk en leven in samenhang met elkaar toelichten. 

Jan Fontijn was wetenschappelijk medewerker Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn specialisatie ligt in het tijdperk van rond 1900. Hij publiceerde een veelgeprezen tweedelige biografie van Frederik van Eeden, en daarnaast studies over onder anderen Carry van Bruggen, Louis Couperus, Herman Heijermans, W.F. Hermans.

 

IHLIA